2009     2008      2007     2006     2005     2004     2003     2002     2001     2000     1999     1998     1997     Oud  

<< 1997         ouder nieuws         

laatste update: 27-07-2009
 

Klik op de Thumbnail om de foto in nieuw venster te bekijken.  In verband met de beperkte capaciteit staan er van de diverse werken slechts een paar foto's op de site. Mail ons voor de overige en/of onbewerkte foto's (High Resolution/HQ).

  
 
 
 

Volgt

 
01-06-93

Volgt
 


Volgt

 
01-06-93

Volgt
 


Super sloophamer Nederlandse Primeur voor Van Tunen

 
02-02-96

Op 26 januari 1996 is in Nijmegen een nieuwe aanwinst van Van Tunen in gebruik genomen: een enorme sloophamer van het merk Krupp, type 4000. 

Niet zomaar de eerste de beste, maar één waarvan er op de hele wereld nog maar drie in gebruik waren. In Nederland is er geen ander bedrijf dat over een dergelijke grote sloophamer beschikt, waarmee Van Tunen dus wederom een ware primeur op de Nederlandse markt heeft.

De nieuwe sloophamer van het duitse merk Krupp, in ons land gevoerd door Geveke, is er één van het type 4000. Tot nog toe was de 2500 het grootste type bij Van Tunen.
Deze nieuwe hamer is vier meter hoog, weegt 7.000kg en heeft een slagkracht van 16.000 joules. De diameter van de beitel is 210 millimeter. De basis van deze immense sloophamer is een 70-tons hydraulische Cat 245D graafmachine.

Een forse investering voor Van Tunen. Toch heeft directeur Jan van Tunen na lang wikken en wegen besloten om deze stap te nemen en deze aankoop te doen. “Op een gegeven moment komen er signalen vanuit de markt, waaruit blijkt dat er behoefte is aan een hamer van dit kaliber. Je neemt natuurlijk een zeker risico en daarom hebben we het ook zorgvuldig afgewogen. “Omdat het risico voor Van Tunen aanvaardbaar is, hebben we de stap genomen,”meld Jan van Tunen vol overtuiging.

Op vrijdag 26 januari om 13:00 uur is de sloophamer onder enorme belangstelling in gebruik genomen. In Nijmegen startte Van Tunen, met behulp van deze hamer, de sloop van de elektriciteitscentrale van Epon. De in gebruikneming vond plaats onder veel belangstelling van de vakpers en vele andere geïnteresseerden. De verbazing over het enorme formaat van de sloophamer en over het hoge tempo waarin deze eerste klus gedaan wordt, was groot.

Binnenkort wordt de nieuwe machine ook ingezet bij opdrachten voor BFI in Alpen aan den Rijn. Jaap van Vliet van BFI, is blij dat Van Tunen de hamer heeft aangeschaft.

 “Eigenlijk bestond al jaren de behoefte aan zo’n grote sloophamer, maar niemand durfte de stap te wagen om hem aan te schaffen. Er is nu eindelijk een Nederlandse firma met veel kennis van slopen die de investering heeft gedaan. BFI zal nu veel sloopwerk gaan doen via Van Tunen”, aldus Jaap van Vliet.

Ook in de rest van Nederland is genoeg werk te doen met deze nieuwe hamer; grote sloopklussen kunnen immers met deze hamer veel sneller gedaan worden. De verwachting is dat de hamer van Van Tunen veelvuldig ingehuurd zal worden. Van Tunen is er klaar voor. 

 


Nieuwe aanwinst

 
21-01-96

Onlangs schafte Van Tunen een nieuwe cateringkraan aan, de TU384. Deze TU384 is een nieuw type Caterpillar: de ‘Cat 350MH’ (Material Handler). Van Tunen heeft deze machine speciaal aangeschaft voor de werkzaamheden ten behoeve van Oxystaalfabriek 1, bij Hoogovens Staal Lange Producten.

Wat technische wetenswaardigheden van de nieuwe Cat: het eigen gewicht van de machine is ±60 ton, hij beschikt over een motorvermogen van 286pk en het motortype is een 6 cilinder Cat 3306.

Het comfort van de machinist is in de TU336. Airconditioning, cabinebescherming, een elektronisch controlesysteem, een speciale stoel met hoge leuning, zelfs een koelbox ontbreekt niet in deze Cat.

Dit nieuwe type Caterpillar
heeft een verzwaard en verbreed rupsonderstel. Bovendien monteerde men op deze nieuwe machine een zwaarder ballastblok. 
Dit alles maakt de machine nog sterker en stabieler is.

Ook is de cabine van de TU384 met 1,20 meter verhoogd. Zo krijgt de machinist beter zicht bij het laden van de schrotbakken. 

De Cat 350MH is de eerste machine waarvoor door Caterpillar zelf een speciale giek is gebouwd. Het bereik is maarliefst 17 meter en  het hefvermogen 5 ton. Deze machine is de eerste MH (Material Handler) ooit door Cat zelf gebouwd. Het eerste jaar is daarom een testjaar, waarin de prestaties van de machine door Caterpillar nauwgezet zullen worden gevolgd.

 


Van Tunen naar Infratech ‘96

 
13-01-96

Van 9 tot 12 januari 1996 vond in Rotterdam ‘Infratech ’96‘ plaats. 

Infratech is een vakbeurs voor grond-, water- en wegenbouw. Op deze beurs kan men ook de ‘No-Dig-’vakbeurs voor sleufloze technieken bezoeken. 
‘Infratech ‘96’ is de eerste beurs waarop Van Tunen ook vertegenwoordigd was, en wel met een stand van 49m². 

Onder de kop ‘Bijzondere partner’ presenteerde Van Tunen zich in deze branche. De Van Tunen stand werd zeer goed bezocht. Vanaf het begin van de beurs wist een groot aantal aantal huidige en potentiële relaties de stand te vinden. 
Het was derhalve niet alleen een feest der herkenning maar ook een uitgelezen kans om geïnteresseerde de vele mogelijkheden te tonen die Van Tunen biedt. 

De wisselende bemanning, bestaande uit Jan en Carla van Tunen, Piet Kramer, Fred van der Eng, Linda Niesten, Jaap Klopper en Henk Beentjes, hadden dan ook hun handen meer dan vol. En daar was het ten slotte allemaal om te doen.


Knippark op maat gemaakt

 
21-11-95

Met het stukslaan van een champagnefles werd op 20 juli 1994 de cateringtafel achter Oxystaalfabriek 1 officieel in gebruik genomen. Sinds kort is daar een nieuw knippark aan toegevoegd. 
Behalve het knippen van schrot is Van Tunen ook verantwoordelijk voor het parkbeheer en het ophalen en sorteren van het benodigde processchrot.

Sinds jaar en dag verwerkt Van Tunen voor opdrachtgever Hoogovens schrot dat te lang of te groot is om direct te worden ingezet in de staalfabriek. 

Een rupskraan die is uitgerust met een hydraulische schaar knipt het schrot tot ‘staalmaat’. Het materiaal dat wordt aangepast tot hergebruik bestaat hoofdzakelijk uit knuppels en draadbundels. 

De knipactiviteit als zodanig is dus niet nieuw voor Van Tunen, maar in de nieuwe situatie neemt de verantwoordelijkheid toe en is Van Tunen aansprakelijk voor het hele reilen en zeilen van de knipactiviteiten. 

Onder toezicht van Gerrit Kleinbekman is het terrein ten oosten van de huidige schrotcatering ingericht met wegverhardingen, een aantal schappen voor geknipt materiaal, een kniptafel en opstelplaatsen voor schrotcontainers. 
Hiermee heeft de locatie, die logistiek gezien perfect aansluit bij de cateringtafel, de gewenste faciliteiten gekregen om naar wens te knippen. 

Maar voordat het zover is wordt het aangevoerde materiaal gelost en op de kniptafel neergelegd. Na het op maat knippen gaat het materiaal in schrotcontainers die worden vervoerd naar één van de cateringschappen.

Logistiek gezien biedt de combinatie van schrotcatering en knippark grote voordelen. Een snelle communicatie en een uniforme, volledig geautomatiseerde, administratie van ontvangsten en afgevoerde hoeveelheden zorgen ervoor dat het schrot zo efficiënt mogelijk wordt verwerkt ten behoeve van Oxystaalfabriek 1.
 


Nieuwe aanwinst in Beeld

 
27-09-95

Elk bedrijf dat wil blijven concurreren, moet blijven investeren. Alleen op die manier kan aan de wensen van de klant optimaal tegemoet worden gekomen. 
Van Tunen is zich hier terdege van bewust. Daarom vindt regelmatig uitbreiding van het machinepark plaats, of worden machines vervangen die door de eisen van de moderne tijd zijn achterhaald.

Om die reden is besloten tot de aanschaf van de TU335, een Å
kerman EC420.
Deze kraan vervangt de TU331, een Åkerman H16 DLC. 

De nieuwe kraan heeft een eigen gewicht van 46 ton en is daarmee 6 ton zwaarder dan zijn voorganger. De hoofdgiek heeft een lengte van 6,70 meter en de knikarm een lengte van 3,50 meter. De kraan beschikt over een bakinhoud van 1500-3000 liter. 

Verder is de TU335 voorzien van Electronic control en heeft de machine de beschikking over achtereenvolgens een hamerfunctie, rotorfunctie en vergruizerfunctie. De kraan is derhalve multifunctioneel en kan worden ingezet bij zowel grond-, sloop-, als overslagwerkzaamheden.

De machine kan door middel van een snelwisselsysteem in korte tijd worden voorzien van nieuwe uitrustingstukken. Dit betekent dat de machine ten aller tijde snel en multifunctioneel inzetbaar is.

Comfort
De nieuwe Åkerman EC420 is een ultramoderne machine met meer motor- en hydraulisch vermogen dan zijn voorganger de Åkerman H 16DLC. 

Niet alleen is bij het ontwerp van de machine veel aandacht geschonken aan de bedrijfstechnische aspecten, ook is veel aandacht besteed aan het comfort van de machinist; de cabine is voorzien van een speciale stoel met hoge leuning, waardoor de machinist minder snel vermoeid raakt en rugklachten worden tegengegaan.

Daarnaast zijn in de cabine een computer control systeem en airconditioning gemonteerd. Dankzij de aanwezige filters is er sprake van frisse lucht in de cabine. Al deze voorzieningen zullen voorstaan standaard in alle nieuwe machines aanwezig zijn.

De TU335 zal worden ingezet bij werken in geheel Nederland, maar ook in het buitenland. Zijn eerste karwei heeft de TU335 reeds achter de rug: een schrootoverslag bij HKS Metals in Amsterdam. Inmiddels kan worden gemeld dat deze klus tot volle tevredenheid van de opdrachtgever en machinist geklaard.


Nieuwe aanwinsten: Zeven

 
10-04-95

De TU41 is een gereviseerde zeefmachine, van het merk Lehman, die opnieuw is opgebouwd bij het Heemskerkse constructiebedrijf De Groot. Dit naar idee van Van Tunen. 

Ondanks de enorme zeefoppervlakte van 12 vierkante meter blijft de machine mobiel en binnen de wettelijke normen. Dit is mogelijk doordat de TU41 inklapbaar is. 

Het kost slechts één dag om de enorme constructie op de gewenste locatie te laten zeven. Een aanpak die het mogenlijk maakt om de wisselende vragen van de verschillende klanten te beantwoorden; de zeef komt naar de producten toe. 

Hiervoor is een ingenieus vervoerssysteem bedacht. Een nieuw aangeschafte Nooteboom dieplader past precies onder de zeefmachine, die op vier poten rust. De zeef wordt met behulp van een de op de trekker (MAN ….. vrachtwagen) gemonteerde multilift aan één kant opgelicht. Vervolgens kan de chauffeur een deel van de poten verwijderen. Dit wordt herhaald aan de andere kant van de zeef waarna het gevaarte klaar is voor transport. 

De nieuwe zeef wordt ingezet voor het zeven van fijne fracties van producten zoals kolen, cokes of compost. De eerste opdrachtgever is de Rietlanden in Amsterdam.

De TU45 is vergelijkbaar met de TU41. Toch zijn er een tweetal belangrijke verschillen. Deze zeef is volledig nieuw en geschikt voor het zeven van de grove fracties van producten zoals cokes en kolen. De zeef wordt momenteel ook ingezet op de Rietlanden.

Met het aanschaffen van de nieuwe Lubo sterrenzeef, de TU46, gaat Van Tunen de strijd aan tegen de zeefproblemen die zogenaamde ‘natte producten’ met zich meebrengen. 

De mobiele zeef, met een zeefoppervlakte van 1.60m x 9m, kan drie verschillende fracties zeven zoals bijvoorbeeld 0-15mm, 15-80mm en 80+. Producten met hoge vochtigheidsgehaltes kunnen door middel van de sterrenzeef-methode, waarbij wordt gezeefd zonder te trillen, optimaal worden verwerkt. 
De sterrenzeef is momenteel actief bij Hoogovens voor het zeven van onder andere mengerts.

 


Nieuwe aanwinst

 
01-03-95

Wederom een nieuwe aanwinst binnen het Van Tunen materieelpark. 

Dit maal de TU 241, een Åkerman EW230, een mobiele kraan die zal worden ingezet bij het plaatsen van betonnen putten ten behoeve van afvalverwerking. 
De TU 241 is speciaal voor dit ‘zware’ werk aangepast.

 


Beste ondernemersvisie IJmond voor van Tunen

 
22-11-94

Van Tunen heeft de prijs voor de beste ondernemersvisie 1994 (BOV-trofee) gewonnen. 

De uitreiking van deze prijs vindt jaarlijks op initiatief van de Junior Kamer IJmond plaats. Evenals de vorige edities brachten de regionale banken acht bedrijven naar voren die in aanmerking konden komen voor de prijs. 

De jury, bestaande uit de heren ir. W. Singer, (voorzitter van de FON en ex-directeur van Hoogovens), H. Verdier, (burgemeester van Uitgeest) en J. Kregt (Junior Kamer Ijmond) roemde met name de specifieke toepassingen die Van Tunen voor zijn machinepark bedenkt. 
Dit om het werk voor zichzelf en de klant efficiënter en goedkoper te laten verlopen.

De jury benoemde ook de snelle groei van het bedrijf en de overname van de Rietlanden samen met Buko. Zelfs de Tussendoor (2 maandelijkse bedrijfsbladje) werd niet vergeten in het juryrapport. 

De prijs voor de ondernemersvisie werd voor de tiende en laatste keer uitgereikt. De twee andere ondernemingen die tot het laatst in de race waren voor deze felbegeerde trofee waren groothandel Portegies Verf & Glas en transportbedrijf Pleging.

Na het voorlezen van een juryrapport werd een korte video-opname getoond. Met name de prestaties van Van Tunen en Pleging maakten indruk. De spanning werd verder opgevoerd tot het bekende rode logo in beeld kwam. Hiermee komt Van Tunen in een illustere rij van winnaars zoals Alpha Engineering, Beverol, Nilo, Sihi Maters, Lokhorst en Spijker kwasten.

Topsport
Jan van Tunen, die het ondernemerschap vergeleek met topsport, was zeer gelukkig met de BOV-trofee. Hij had op alles gerekend, want op professionele wijze sprak hij de ruim tweehonderd aanwezigen toe. 

Jan benadrukte dat het meedenken met een klant en het aanreiken van nieuwe ideeën een fantastische middel is om te komen tot een langdurende samenwerking met de klanten.
Natuurlijk moet je daarbij veel ongeloof overwinnen en gaat het een aantal malen fout. Maar het uiteindelijke resultaat vergoedt veel. 

De BOV-trofee beschouwde Jan als een erkenning voor de aanpak van Van Tunen en een teken dat het opvalt. Een aanpak waar alle medewerkers zich voor inzetten. Een groot applaus was zijn deel. 

 


Van Tunen op RTL+ 

 
26-11-94

Zaterdag 26 november maakte Van Tunen zijn debuut op de Duitse televisie. 
In de 100.000 DM-show op RTL+ speelde de Faun, de mobiele kaan, samen met machinist Jan Vriesema een rol in het belangrijke finalespel.

Voor opdrachtgever Endemol moesten, in tegenhanger van de Nederlandse Staatsloterijshow, vijf auto’s over een steiger van zes meter hoogte worden getild. 

De kandidaten konden zo een aangebrachte letter ontcijferen en met behulp van tractorbanden het woord tempo samenstellen. Een opdracht waarvoor de kandidaten slechts enkele minuten nodig hadden, terwijl de voorbereidingen ruim drie dagen in beslag namen. 

Jan Vriesema en Arie Mudde prepareerden de auto’s door er extra stalen platen in te lassen. Zo werd extra veiligheid ingebouwd bij het optillen van de auto’s, met behulp van de magneet. 

De voorbereidingen en de try-outs verliepen uitstekend, hoewel het geduld van Arie en Jan danig op de proef werd gesteld. Lange wachttijden is niets voor de mannen. Maar de indruk van wat er komt kijken bij een televisie-opname vergoedde veel, zoniet alles. De opnames verliepen dan ook vlekkeloos.      
 


Cateringtafel bij OxyStaalFabriek 1 in gebruik genomen

 
20-07-94

Met het stukslaan van een champagnefles werd op 20 juli 1994 de cateringtafel achter de OxyStaalFabriek 1 officieel in gebruik genomen. 

Nu het eigen schrotpark achter de Hoogovensfabriek gereed is, kan Van Tunen beginnen met de taak waar het bedrijf voor is aangezocht: het coördineren van de schrotaanvoer voor OXF 1, in vakkringen inmiddels schrotcatering genoemd.

De officiële opening van de schrotcatering van Van Tunen stond vooral in het teken van een goede samenwerking met P. Boersen, bedrijfschef van OXF 1, verwoordde de achterliggende gedachte om de schrotverlading in eigen beheer te gaan doen.

Directeur Jan van Tunen, de drijvende kracht achter de bouw van het nieuwe complex, blikte kort terug op de bouwperiode en nam alvast een voorschot op de toekomst: hij sprak zijn vertrouwen uit in een vruchtbare en bestendige relatie met OXF 1. 

Daarna verrichtten twee kraandrijvers, één van Van Tunen, met vereende krachten de openingsceremonie. Terzijde gestaan door Johan Hertog van Van Tunen, sloeg Sjaak Mooy van OXF 1 met verve een fles champagne stuk tegen de eerste schrotbak die de fabriek werd ingereden. 
Voor Van Tunen betekende dat weer een nieuwe stap voorwaarts.

Schort onmisbaar
Van Tunen is aangezocht om de aanvoer van schrot te coördineren. Maar waarom is een goede schrotcoördinator nu zo belangrijk voor OXF 1? 

Schrot kan worden beschouwd als een onmisbaar ingrediënt voor de productie van staal. OXF 1 heeft schrot nodig om staal te kunnen maken: het dient als koelmiddel van het ruwijzer en als grondstof. 
De kwaliteit en de samenstelling van het schrotpakket moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat de OXF 1 wekelijks een ‘schrotmenu’ opstelt.

Beheer en eigendom
De fabriek besloot de inkoop van schrot in eigen hand te nemen en besteedde de catering uit aan Van Tunen, dat daarvoor in een eerder stadium al concrete voorstellen had gedaan. Van Tunen had een groot geloof in eigen kunnen en stelde voor om de cateringtafel zelf te bouwen. 

Hoewel het terrein eigendom is van OXF 1, beheert Van Tunen de cateringtafel en het schrotpark zelf. Het bedrijf is dus operationeel beheerder. Dit heeft grote voordelen – Van Tunen kan bijvoorbeeld zelf de bevoorrading controleren – maar het schept ook verplichtingen, zoals het schoonhouden van het terrein en de schappen.

Indeling cateringtafel
Omdat de efficiënte catering van het schot staat of valt met een doelmatige indeling, is aan het ontwerp het nodige denkwerk voorafgegaan. Het was niet de opzet om enorme voorraden in te slaan: de voorraad dient toereikend te zijn voor een productie van vier tot vijf dagen. Dat betekent dat snel kan worden ingespeeld op de wensen van de OXF 1 als die een ander ‘gerecht’van de schrotmenukaart kiest. 

De cateringtafel, die een oppervlakte heeft van 11.000m³, is voorraadkamer en keuken tegelijk en heeft de vorm van een hoefijzer. Aan de binnenzijden van het hoefijzer bevinden zich schappen waarin de verschillende aankoop-schrotsoorten liggen opgeslagen. 

De schrotbakken staan in frames ofwel ‘kamelen’, die op vaste plaatsen op de cateringtafel zijn geplaatst. Aan de buitenzijden zijn verdiepte schappen gemaakt, afgewisseld door verhoogde perrondelen met daarop schrotbakken en eventueel containers met schrot. Er is voor verdiepte schappen gekozen om op een beperkt oppervlak zoveel mogelijk schrot te kunnen opslaan.

Laadkraan
Tussen de containers aan de buiten- en binnenzijde loopt de rijbaan voor de laadkraan, die is uitgerust met een mobilofoon, een 10-tons magneet en een weeginstallatie. Elke container dient in principe binnen de draaicirkel van deze rupskraan te vallen.

De aanvoer van schrot loopt via het hart van het hoefijzer, de afvoer via de buitenzijden. Op afroep van de kraandrijver haalt een vrachtwagen met een multilift-systeem de geladen bakken op en plaatst ze op de daarvoor bestemde tafel in de laadhal van de OXF 1.

Om bodemvervuiling tegen te gaan, is onder de vloeren van de schappen een folielaag aangebracht. Op de folie ligt een netwerk van draineerbuizen, die het water afvoeren naar een bassin waarin het water wordt gezuiverd.

Schrotcoördinator en –keurder
Van Tunen treedt op als schrotcoördinator en is in die functie mede verantwoordelijk voor het op voorraad houden van de juiste hoeveelheden en soorten schrot. 

Dat betekent dat Van Tunen het schrot op tijd moet afroepen, ontvangen, keuren, beladen en transporteren naar OXF 1. Van Tunen heeft Oktay Bakacak (schrotcoördinator) en Gerrit Kleinbekman (schrotkeurder) aangesteld om op de uitvoering van deze taken toe te zien. Beide mannen hebben een kantoor op het schrotpark, uitgevoerd in Van Tunen-blauw.

Oktay Bakacak fungeert als aanspreekpunt en is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Hij verwerkt bovendien alle gegevens over het aan- en afgevoerde schrot.

Gerrit Kleinbekman keurt vanaf  een inspectiebordes het binnenkomende schrot aan de hand van de keuringsnormen van OXF 1. Hij wijst de chauffeurs bovendien de stortlokatie. Eenmaal per week vindt overleg plaats tussen de OXF 1 en Van Tunen. 

Van Tunen brengt dan verslag uit over de aangevoerde, opgeslagen en afgevoerde hoeveelheden schrot, terwijl ook eventuele problemen en de schotmenu’s voor de komende week worden besproken.     

 


Nieuwe aanwinsten

 
19-06-94

Deze keer kunnen wij een unieke aanwinst in beeld brengen, namelijk een mobiele kolen- en cokeszeefmachine. 

Hij is voor van Tunen speciaal op maat gemaakt, zodat hij per dieplader en trailer naar elke gewenste bestemming kan worden getransporteerd om ter plekke te worden ingezet. 

In transporttoestand is de zeefmachine 4 meter breed, 4,20 meter hoog en 21 meter lang. Eenmaal in bedrijf en voorzien van acht transportbanden is de kolenzever maar liefst 29 meter lang, 30 meter breed en 10 meter hoog. De 65 ton wegende zeefinstallatie kent een zeefcapaciteit van 120-350 ton per uur. 

In de maanden mei en juni wordt de machine aan de laatste zware tests onderworpen, voordat hij zal worden ingezet bij klanten. Medio september zal de unieke machine worden gedemonstreerd aan (potentiële) relaties en de vakpers.

 


Nieuwe aanwinsten

 
18-04-94

De nieuwste aanwinst is een Cat van het type 235D met een speciale onderwagen. 

De machine 4.20 meter breed en 5 meter lang. De machine is volledig aangepast om optimaal ingezet te kunnen worden bij schrotcatering op het Hoogoventerrein. 
Naast de speciale onderwagen is er een overslaggiek ontworpen met een lengte van 16 meter en valt verder de verhoogde cabine op. 

Deze TU381 is voorzien van een magneet en computergestuurde weegapparatuur waarmee de machinist per legering het juiste gewicht van het opgehaalde schrot kan bepalen.
 


Mobiele werkplaats

 
15-02-94

Nieuwe opdrachten, nieuwe klanten en nog steeds een groeiend aantal machines, stellen de monteurs in de werkplaats van van Tunen regelmatig voor praktische problemen. 

Met name de reparaties ‘op locatie’ vragen de nodige creativiteit van de monteurs. De machines van van Tunen staan over het hele land verspreid, waardoor het regelmatig noodzakelijk is dat de technische dienst een kleine storing aan een machine ter plekke dient te verhelpen. Dit om de voortgang van een project niet in gevaar te brengen. Of omdat de transportkosten van de machine naar de werkplaats te hoog zijn. 

De komst van de nieuwe mobiele werkplaats, een Mercedes 410 met een gesloten laadbak van twee bij vier meter is dan ook met open armen ontvangen.
Met deze nieuwe aanwinst kunnen eventuele storingen aan machines snel en afdoende worden gerepareerd. Een prettige gedachte voor onze opdrachtgevers en ook een fijn gevoel voor de monteur, want de mobiele werkplaats biedt veel voordelen. 

De Mercedes biedt als opvolger van de Jeep veel meer ruimte waardoor het makkelijker en sneller werkt. Hierdoor is het ook mogelijk een grotere hoeveelheid aan materialen en onderdelen mee te nemen. De kans om mis te grijpen bij reparatiewerkzaamheden wordt daarmee verkleind.

De wagen is voorzien van las- en snijbenodigdheden en 220 volt, zodat ter plaatse kan worden geboord en gelast. Dit is bijvoorbeeld bij het onderhoud van de knipscharen een perfecte oplossing.

Niet onbelangrijk is het gegeven dat de wagen ruim genoeg is om in te kunnen staan. Prettig om in te werken, maar ook het weer is nu geen spelbreker meer. Tevens kan de twee meter lange werkbank dienen als bed. En dat is geen overbodige luxe in een 24-uurs continubedrijf als van Tunen.

 


Nieuwe aanwinsten

 
14-02-94

In de afgelopen tijd heeft van Tunen weer vier nieuwe machines in gebruik genomen. 

Door deze constante vernieuwing blijft het machinepark jong, bedrijfszeker en modern. Medewerkers blijven daardoor met goed verzorgt materieel aan het werk en opdrachtgevers kunnen er op rekenen dat van Tunen maximaal voor zijn taak is toegerust.

Nieuw zijn de TU163, TU164 en de TU165, alle drie machines zijn Komatsu WA500’s, die elk 29 ton wegen en uitgerust zijn met een ertsbak van 5,4m³ en een kolenbak van 12m³. Met de komst van deze nieuwe machines wordt de TU160, eveneens een Komatsu WA500 maar inmiddels vijf jaar oud, uit het machinepark gehaald.

De TU164 en de TU165 zullen worden ingezet voor zeef- en omrijwerkzaamheden bij de Rietlanden in Amsterdam. De TU163 zal ingezet worden op het terrein van Hoogovens voor diverse zeefwerkzaamheden.

Nieuw ook is de TU380. Deze krachtpatser , een Cat 245D, beschikt over een LaBounty schaar met een knipkracht van 1600 ton en weegt ‘schoon aan de haak’ liefst 72 ton. De machine is uiteraard Aboma gekeurd. 
Deze TU380 is bestemd voor sloop- en knipwerk bij  Hoogovens, in Amsterdam en andere opdrachten in binnen- en buitenland.

 


Nieuwe aanwinsten

 
01-11-93

Nieuw in het machinepark zijn de TU115 en TU116. 

Deze machines van het type Werklust WG18B worden ingezet bij de Rietlanden voor trimwerk in de scheepsruimen en diverse opruimwerkzaamheden. De machines hebben ieder een eigen gewicht van 12 ton en beschikken over een bakinhoud van 2700 liter.

Voor knikwerk in Hendrik Ido Ambacht, Amsterdamse en buitenlandse opdrachten is een nieuwe Cat 235D, voorzien van Aboma-keuring met kraanboek, in gebruik genomen. 
Deze TU334 weegt 46 ton en is standaard uitgevoerd met een 3.70 meter knikarm. Extra toegevoegd is een LaBounty MSD 220-3 schaar met een knipkracht van 1100 ton.

Tevens is de vijf jaar oude TU160 vervangen door een nieuwe Komatsu WA500.

 


Traxys-mobilofoon

 
01-11-93

Nog dit jaar zal de start worden gemaakt met het inbouwen van de ultra-moderne Traxys-mobilofoon in alle machines van van Tunen. 

Dit nieuwe systeem is de eerste mobilofoon op een open telefoonlijn. Normaal gesproken maken vijf of zes bedrijven gebruik van één mobilofoonkanaal. Met de Traxys-mobilofoon is dit probleem opgelost en ondervindt de gebruiker geen hinder van medegebruikers. Hierdoor bestaat er oa. geen kans op afluisteren.

Maar ook hoopt het bedrijf met deze investering de communicatie tussen de medewerkers, het hoofdkantoor, de technische dienst en de uitvoering te optimaliseren. De nieuwe mobilofoon is niet afhankelijk van afstand wat eveneens een groot voordeel is, daar het oude systeem slechts 20 kilometer reikte. 

Ooms uit Avenhorn en van Tunen zijn de eerste bedrijven die de nieuwe Traxys-mobilofoon ter beschikking krijgen. De vewachtingen van het nieuwe communicatiemiddel zijn, zoals gezegd, erg groot. Minder fouten, snellere communicatie en daardoor minder irritatie bij de medewerkers zijn daarbij uiteraard ook belangrijke elementen.
 


Volgt

 
01-08-93

Nieuwe aanwinsten
Er zijn weer een drietal nieuwe aanwinsten te melden. 

Nieuw is de TU170, een Komatsu van een type WA600. Deze shovel heeft een bakinhoud van 17.000 liter en weegt 47.000 kilo. 

De tweede aanwinst is de TU162, een Komatsu WA500 met een bakinhoud van 10.000 liter en een gewicht van 29.500 kilo. 

De derde aanwinst is een tractor van het merk Mercedes met een motorvermogen van 72 PK. 
 


Overname van de Rietlanden

 
14-06-93

Van Tunen haalde alle landelijke dagbladen met het nieuws over de overname van de Rietlanden. Met name in de Amsterdamse regio deed het bericht veel stof opwaaien. 

Met ingang van 1 juni jl. zijn de werkzaamheden van het havenbedrijf “de Stuwer” onder de  handelsnaam “Rietlanden” zijn activiteiten gestart. De drie partners in het project zijn C.T.M. beheer (Buko), J.P.R. beheer (Velserkom) en Hovenbeheer (van Tunen). Een samenwerking die niet ineens uit de lucht is komen vallen.

Van Tunen meldt dat hij vanaf april 1992 al bezig was met een reddingsplan voor de Rietlanden. “De wens tot overname lukte door verschillende omstandigheden niet waardoor kolenterminal de Rietlanden 29 december 1992 falliet ging met een schuld van ruim achttien miljoen gulden.
Daarop werden de zaken rond een mogelijke overname verder behandeld door de curator. 

In april 1993 werd een principe-akkoord bereikt en kreeg de samenwerking met Buko en Velserkom vorm. “Een samenwerking waar ik zeer content mee ben’”aldus Jan van Tunen. “Behalve een spreiding van het financiële risico, brengt elke partner zijn specialiteit in. Velserkom heeft als stuwadoor kennis van zaken in het  afhandelen van schepen en Buko is gespecialiseerd in vele vormen van transport. 
Van Tunen heeft een jarenlange ervaring met het laden, lossen, zeven en breken. Een prima werkverdeling dus, die zijn vruchten zal moeten afwerpen”.

De start
”Het klinkt heel simpel”, vervolgt Jan van Tunen, “maar er komt toch meer bij kijken dan menigeen denkt. 
Allereerst hebben wij 28, van de 47 banen die bij het fallissement veloren zijn gegaan, gered. De sollicitatieronde is afgesloten en de medewerkers, allen afkomstig van de oude Rietlanden, zijn 1 juni in dienst getreden. 

Het team bestaat uit kraandrijvers, machinaalwerkers, monteurs en kaderleden. De commerciële activiteiten worden op free-lance basis aangepakt. Met name de vakbeurzen en het bezoeken van potentiële relaties hebben daarbij de prioriteit.

Naast het aantrekken van de medewerkers is ook het aanpakken van het achterstallig onderhoud een van de eerste aandachtspunten geweest. Slibvangers, olievetscheiders en andere milieuverantwoorde voorzieningen ten behoeve van riool- en waterlozing, alsmede de reservering van de kolenwasstraat zijn reeds, of worden binnenkort, aangepakt”.

Prima locatie
”Kortom er wordt  hard gewerkt om de faciliteiten te optimaliseren. Wat dat betreft heeft de Rietlanden natuurlijk veel te bieden”, aldus Jan van Tunen. 

Het is een nieuw bedrijf met mobiele en drijvende kranen. Er is een kolenwasstraat zoals er maar twee zijn in Nederland.

Ook de laad- en loscapaciteit in de Amerikahaven biedt veel perspectief. Schepen van 60.000 tot 100.000ton kunnen zonder problemen aanmeren. De kolen worden op verzoek van kolenhandelaren bij ons opgeslagen en op afroep geleverd. 

De Rietlanden heeft geen kolen in eigendom, maar zorgt ervoor dat, naast de opslag, de gewenste kolen worden gezeefd en geleverd. Via coasters en de trein wordt er veel geëxporteerd naar Engeland, Duitsland (het Ruhrgebied) en Noorwegen”.

Nieuwe opdrachten
Van Tunen: “Belangrijk in deze fase is natuurlijk het verkrijgen van opdrachten. 

Het vertrouwen in de Rietlanden moet weer worden gewonnen bij de relaties. Er wordt dan ook hard gewerkt aan de acquisitie. 

Inmiddels is een tienjarig contract afgesloten met Enerco uit Born, een van de grootste kolenhandelaren in Nederland, met vestigingen in Duitsland, Engeland, Frankrijk, België en Polen. Enerco beheert de wasstraat en zorgt op jaarbasis voor ongeveer 1 miljoen ton kolen. Kolen die worden gewassen en gezeefd, het zogenaamde verdelen. 

De Rietlanden verzorgt het voeden van de wasstraat en het laden, lossen en opslaan van de kolen.

Tot december 1993 worden Russische schepen met piekijzer, broodjes, gelost. We spreken hier van ongeveer 90.000ton. De eerste kolenboot is uit Colombia vertrokken en zal 16juli 75.000ton kolen lossen. “Een hoopgevende start“, vervolgt Jan van Tunen, “maar er dient nog veel te gebeuren in de naaste toekomst”.

Een toekomst die positief worden ingezien. De komende jaren verwacht de Rietlanden op jaarbasis ongeveer 3,5 miljoen ton materiaal te laden, lossen, zeven en wassen.

 


Nieuwe aanwinst in beeld

 
01-03-93

De nieuwste aanwinst in het machinepark van de firma is de TU390, een Poclain van het type 600. Uniek, omdat er slechts één van in Nederland te bewonderen is. 

De Poclain is gekocht met het oog op de diverse werkzaamheden aan het Kennemerstrandplan. Om een indruk te geven van de enorme capaciteit van de “nieuwe trots” van van Tunen volgen hier enige technische gegevens. 

De machine heeft een eigen gewicht van 120.000Kg. Met een lengte van 16.39meter, een breedte van 5.40meter en een hoogte van 4.95meter is het een echt grote bezienswaardigheid op het strand van IJmuiden. Twee Deutz V12 cilinder motoren van elk 400pk, zorgen voor het indrukwekkende motorvermogen en ditto geluid. Het hefvermogen is dan ook 57.000Kg. De tankinhoud is 3100liter. 

De machine is voorzien van een giek met een lengte van 12meter terwijl de rotsbak een inhoud heeft van 4500liter.

Indrukwekkende gegevens voor een machine waar veel van wordt verwacht de komende tijd. De TU390 zal zijn kunnen kunnen bewijzen bij de sloopwerkzaamheden van de pier van
IJmuiden. Blokken van minimaal 25.000Kg zal hij moeten verwijderen.


Machinisten en monteurs Van Tunen opgeroepen na Bijlmerramp

 
12-10-92

Op 4 oktober 1992 stort een Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. De ramp kostte aan 43 mensen het leven, waaronder de driekoppige bemanning van het vliegtuig en één meereizende passagier.

Om vijf over half zeven boorde het vliegtuig zich vrijwel verticaal vliegend door twee hoogbouwcomplexen in de Bijlmermeer, precies op het hoekpunt waar de galerijflat Groeneveen overging in Klein-Kruitberg. De cockpit kwam oostelijk van de gebouwen neer. 

De gebouwen vlogen direct in brand en stortten gedeeltelijk in, waarbij tientallen appartementen vernield raakten. 

Op maandag 12 oktober om 17:00 uur kwam bij Van Tunen een telefoontje binnen van aannemersbedrijf Seignette (nu onderdeel Heijmans) uit Assendelft. De vraag luidde of Van Tunen kon worden ingezet in de Bijlmer. Machinisten Ed Veen en Jeroen van Son melden zich binnen Van Tunen aan voor deze moeilijke opdracht. 

Huzarenstukje
Toen duidelijk was geworden dat Van Tunen de klus aannam, was het aan de monteurs om de machine (TU 376) zo snel mogelijk in orde te maken. Dat hield in dat de lange giek gedeeltelijk gedemonteerd moest worden en dat een aantal onderdelen moest worden bevestigd.

Om 21:30 uur was de machine klaar voor vertrek, waarmee de monteurs een huzarenstukje hadden geleverd. Vervolgens werd de machine, door Van Tunen speciaal transport specialist Henk Beentjes, naar de Bijlmer gebracht. 

Vervolgens konden de mannen wederom aan de slag, nu om de machine weer te voorzien van onder andere de extra lange giek en knijper. Na een breefing omstreeks 3:30 uur maandagnacht kon de machine worden ingezet.

Het werk
Het werk voor Ed en Jeroen duurde tot woensdagmiddag. De opdracht was om in de vijver te zoeken naar met name onderdelen en mensen.

Jeroen: " De eerste reactie is dat je hoopt dat je geen mensen zult vinden. Je ziet veel emoties om je heen van al die mensen die erbij betrokken waren, ook al was het inmiddels al een week geleden. 

Het is aangrijpend, maar dat moet je van je af zetten om je werk zo goed mogelijk te kunnen doen, want het is een serieuze en systematische klus." 
Op de kant bij de vijver stond een team van de Rijks Identificatie Dienst, dat alle bovengehaalde spullen direct onderzocht. 

Opluchting
Onder de door Ed en Jeroen bovengehaalde spullen bevonden zich een groot aantal fietsen, brandkluizen en uiteraard ook diverse vliegtuigonderdelen, maar tot grote opluchting van beide waren er geen mensen bij. 
"Van Tunen was slechts een radertje in het geheel van de bergingsoperatie, maar ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen, aldus Jeroen."
 


Nieuwe Doornvogel

 
10-10-92

De nieuwe aanwinst in het machinepark van Van Tunen is de (TU 172) Komatsu WA600 wiellader. Deze 47.000 Kg wegende "Doornvogel" wordt gebruikt voor het transport van rollen Hoogovenstaal.

Met behulp van extra contragewichten is de machine verzwaard en heeft nu een hefvermogen van 35ton. De machine is tevens uitgerust met een HAS-boordcomputer. Deze TU 172 vervangt de verouderde TU 170.  
 


Nieuwe Cat 235D FS overslagmachine

 
01-08-92

Van Tunen heeft voor op de schrootcatering een nieuwe machine aangeschaft. 
Deze Cat 235D FS is een wereldprimeur daar het de eerste machine is die door Caterpillar zelf is voorzien van een 16 meter overslaggiek. Nog nooit eerder bouwde Caterpillar deze speciale uitvoering zelf.

Maar Van Tunen zou Van Tunen niet zijn, als ze de machine zelf ook niet hier en daar  nog wat aangepast zouden hebben. Om een groter hefvermogen te krijgen is een speciaal contagewicht van 10.500 Kg op de machine geplaatst. Dit gewicht moest hiervoor speciaal uit de Verenigde Staten komen. 

Het standaard contragewicht van de machine is 8.900 Kg. Bij een maximale reikwijdte is het hefvermogen van de machine nu 5.200 Kg. De magneet, die is bestemd om het schrot uit de bakken te halen, heeft een eigen gewicht van 3.800 Kg en heeft een trekkracht van maar liefst 41ton. 

Tenslotte is, om de werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, de machine d.m.v. Verachtert componenten ook nog eens 50 centimeter breder en 85 centimeter hoger gemaakt. In totaal weegt de Cat 235D FS (TU 379) nu 57.000 Kg.   
 


Nieuwe machines

 
01-06-92

In de maand mei 1992 zijn twee machines voor graaf-, sloop- en wegenbouwwerkzaamheden, de Åkerman H7MB (TU 220) en H7MC (TU 221), vervangen. 

Twee Åkerman H5M bandendieplepels (TU 224 en TU 225) hebben hun plek in het materieelpark overgenomen. Er is juist gekozen voor deze machines, omdat deze aan alle milieueisen voldoen en geluidsarm zijn. Bovendien zijn ze voorzien van een Aboma-keuring inclusief kraanboek.

 


Bijzonder transport

 
01-04-92

In de ogen van Van-Tunen-medewerkers zijn de machines waarmee wordt gewerkt, niet uitzonderlijk. Voor een buitenstaander is een doornvogel of een knipschaar echter niet zo heel gewoon.

 Het transport van onze machines moet in verband met hun afwijkende afmetingen aan allerlei voorschriften voldoen en er moeten ontheffingen worden aangevraagd. Bovendien vraagt een groot transport een goede voorbereiding. 

Chauffeur Henk Beentjes is één van de medewerkers bij Van Tunen die zich met het transport van machines bezig houdt.

Henk Beentjes is Heemskerker van origine en werkt sinds een drietal jaren bij Van Tunen. Zijn functie omvat meerdere taken: Henk verzet machines met de tien-assige dieplader en voert containers met sloopmateriaal af met zijn MAN vrachtwagen. Deze wagen is uitgerust met een multi-lift-installatie. 

Volgens Henk heeft hij er nu een “zware“ concurrent bij. Hij doelt dan op Leo die met een mini dieplader met een trekker de kleinste kraan van de firma verzet. “Maar alle andere machines doe ik”, aldus Henk Beentjes die ook hulpstukken van machines monteert en demonteert. 

Tot zijn takenpakket behoren tevens het wegbrengen van onderdelen voor reparatie en het verrichten van klein onderhoud.

”Ook haal ik alle nieuwe machines op bij de dealers, zoals de Komatsu WA600, de Åkerman H16 en kort geleden nog de Cat 245BHD-II. De laatste had zonder de rupsen een breedte van 3,75 meter, was 4,20 hoog en woog zo’n 60ton”. 

Juist deze gegevens maken dat het machinetransport bij Van Tunen de nodige aandacht vraagt, zeker als het niet “even naar Hoogovens is” want die route is wel bekend. Een rit naar Duitsland, dat is andere koek.

Henk: ”Voor bijna elk transport hebben we één of meer ontheffingen nodig , ook wanneer er leeg wordt gereden. Onze machines (en de dieplader) zijn nu eenmaal breder, hoger of zwaarder dan gewoon is op de openbare weg. 

Behalve de ontheffingen is er soms politiebegeleiding nodig. Ook moet de route goed uitgestippeld worden. We moeten nu eenmaal niet stoplichten eraf rijden of klem komen te zitten tussen twee tunnelwanden”. 

 


Nieuwe machines

 
01-03-92

*Nieuw is de TU171, een 46.000Kg wegende Komatsu WA600 shovel met een bakinhoud van 18.000 liter. Deze machine is voorzien van een weegsysteem, zodat de inhoud van de bak kan worden gewogen en alle gegevens in een computer worden opgeslagen. 

Aan het einde van een wacht worden deze gegevens dan uitgedraaid door een printer. De Komatsu is in plaats gekomen van de TU 121, een shovel van het merk Dresser 560B met een bakinhoud van 17.000 liter.

*Voor knipwerkzaamheden buiten het hoogoventerrein is een nieuwe Åkerman H16DLC met een nieuwe 1100tons schrotschaar in gebruik genomen. 
Deze machine krijgt het nummer TU 333 en is voorzien van een Aboma-keuring met kraanboek. Hij is in plaats gekomen van de oude Åkerman H16DLC (TU 332).

* Ten slotte wordt in week 10 1992 de Caterpillar 245BHD-serieII (TU 378) afgeleverd voor de werkzaamheden bij DSM.

 


Grote order van DSM

 
01-02-92

Een nieuwe lente een nieuw Van Tunen geluid. Geen loze kreet, want als het voorjaar net een week oud is, start Van Tunen met een nieuwe indrukwekkende opdracht bij DSM, op het Hoogoventerrein in Velsen-Noord. 

Met het Limburgse bedrijf waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Geleen, is een vijfjarig contract afgesloten voor het lossen van grondstoffen, die worden gebruikt voor de productie van kunstmest. Daarnaast gaat Van Tunen de geproduceerde kunstmest, die ligt opgeslagen in binnenvaartschepen, overslaan in zeeschepen voor export.

Het lossen van de grondstoffen gebeurt met behulp van een nieuwe speciaal geprepareerde Caterpillar 245BHD-II graafmachine die op een ponton is gemonteerd. Via een 30 meter lange transportband worden de grondstoffen dan vervoerd naar de fabriek. 

Caterpillar 
Speciaal voor de werkzaamheden bij DSM heeft Van Tunen een nieuwe Caterpillar 245BHD-II graafmachine aangeschaft (TU 378). Deze machine wordt voorzien van een Verachtert overslaggiek, met een lengte van 19 meter en een hefvermogen van 9800Kg. Aan de giek wordt een grijper met een inhoud van 3000liter gemonteerd welke is voorzien van speciaal gesloten schalen om zo aan alle milieu-eisen te voldoen. 

Om de stabiliteit te vergroten zal ook de rupsonderwagen verbreed worden van 4.05meter naar 5.50meter. 

Als de machine is omgebouwd, wordt deze gekeurd door *Aboma* en voorzien van een kraanboek. Tenslotte vindt er nog, als de machine op het ponton is geplaatst, een keuring plaats door de haveninspectie. Deze laatste keuring ziet erop toe, dat de gehele opstelling aan alle eisen voldoet. 

*Aboma*
Hydraulische graafmachines moeten bij het uitoefenen van de verschillende functies aan een aantal eisen voldoen. Een erkent bureau voor het uitvoeren van een inspectie hiervan is het algemeen bureau voor ongevallenpreventie (Aboma). Dit geldt overigens uitsluitend voor machines die worden ingezet voor grondverzet. Tenminste éénmaal per jaar moet door een deskundige een veiligheidsinspectie worden uitgevoerd. Hieruit moet blijken dat de machine nog aan de voorschriften voldoet en in veilige staat verkeert. Alle bevindingen van de deskundige worden in het kraanboek genoteerd. Zodoende kan de geschiedenis van de machine nauwkeurig worden bijgehouden.

 


Europese primeur

 
01-12-91

Nog net voor het einde van het jaar heeft directeur Jan van Tunen besloten zijn gehele machinepark (37stuks) te voorzien van een boordcomputer. Het zal hierbij gaan om de Transys 200 boordcomputer van HAS transport Systems BV.

Op moment van schrijven zijn één rupskraan, één shovel, en één bandendieplepel reeds voorzien van de HAS-boordcomputer.

Een dergelijke boordcomputer wordt thans alleen nog maar ingezet in de transportsector. De toepassing ervan op de speciale machines van Van Tunen is uniek in ons werelddeel en derhalve een echte Europese primeur. 


Aan de hand van deze computer kan de machinist zijn werk nog beter verrichten en  kan het gehele bedrijf nog flexibeler en klantgerichter opereren. 

Mogelijkheden
De professionele dienstverlening op het gebied van grondverzet, overslagwerk, sloopwerk en zwaar transport krijgt steeds meer met stromen gegevens te maken, die direct verwerkt moeten worden, om op tijd bij te kunnen sturen.

De Transys 200 boordcomputer van HAS transport Systems BV verstrekt die gegevens direct op werkplek en na de klus op kantoor.
De machinist is verlost van een stuk administratie (zoals werkbonnen) en kan zich nog betert concentreren op zijn verantwoordelijke werk. 

Gegevens over tijdsduur, urenstand (ivm. Onderhoud, aard van het werk, uitrusting, (bak, magneet e.d), brandstof en machines worden automatisch geregistreerd en opgeslagen op een data-kaart welke vervolgens later op het kantoor in een uitgelezen wordt om van dienst te zijn bij o.a. planning, calculatie, facturering, urenverantwoording, loonadministratie, machineonderhoud en klantgegevens.

Voorbereiding
De introductie wordt zorgvuldig voorbereid. De machinisten krijgen een gerichte training. Zij leren omgaan met de eigen data-kaart en worden ingewijd in het samenspel met de boordcomputer. 

Directeur Jan van Tunen verwacht dat de invoering van de boordcomputer zal leiden tot nog betere werkomstandigheden voor de machinisten, tot vergroting van de efficiency, tot een hoger kostenbewustzijn, tot een nog betere planning en calculatie en dus tot een betere concurrentiepositie.

 


Nieuwe Bobcat

 
01-10-91

Één van de kleinste machines binnen het machinepark is de nieuwe TU105. Deze bobcat van het type Gehl 4610 is desondanks een echte blikvanger bij Van Tunen.

Begin september 1991 werd deze nieuwe aanwinst afgeleverd.
In eerste plaats is deze Bobcat het stoffer & blik binnen het machinepark. Door middel van een bak en rolbezem verzorgt hij veel opruim- en schoonmaakklussen.

Ook verzet hij werk voor de grotere machines. Zo wordt hij in het ruim van een schip gehesen. En is zijn taak het materiaal zo bij elkaar te schuiven dat de grotere machine op de wal volle bakken uit het schip kan halen. Één brok samenwerking dat het resultaat ten goede komt. 

Eens in de zes weken verricht hij eveneens een dergelijke opdracht bij de continu-gieterij van opdrachtgever Hoogovens. Hij zorgt dat het materiaal in een diepe put zo wordt neergelegd, dat het zonder problemen naar boven kan worden gehaald. 

Ook tijdens sloopwerkzaamheden bewijst de Bobcat zijn nut, op plekken die wat ontoegankelijker zijn voor andere machines.

 


De nieuwe aanwinst: TU377

 
01-05-91

Het knipwerk is een specialisme van Van Tunen geworden. De scharen van de firma hebben inmiddels grote bekendheid verkregen. Deze worden inmiddels dan ook op diverse plaatsen ingezet. De sloop van de staalfabriek in Charleroi is tot nog toe één van de hoogtepunten.
 
Eind april werd de TU 377 aan het machinepark toegevoegd. Deze machine, een Åkerman H25DLC, waarvan er naast die van Van Tunen slechts één in Nederland draait, heeft een eigen gewicht van 62.000Kg en 400PK motorvermogen. Neem daarbij de knipschaar van1600ton met een gewicht van 15.000Kilo en het is duidelijk dat we over een gewichtige aanwinst spreken.